FARMA OLDŘIŠ

Kombinované sýry

foto rolády

kozí rolády

Halloumi

Sýr vyrobený z kozího a kravského mléka pochází původem z Kypru a dnes je rozšířený v celé balkánské oblasti. Nemá kůru, konzistence je pružná, chuť je mléčná, aromatizovaná mátou, méně slaná než u sýru Fetta. Díky své struktuře při zahřívání uchovává svůj tvar, a proto jej lze použít jako náhradu masa při grilování nebo jej smažit na pánvi. Vnější strana je potom křupavá a krásně hnědá, vnitřek lahodně měkký. Za studena jej podávejte nakrájený na plátky s olivami a bylinkami.


Ricotta

Čerstvý bílý sýr vyrobený ze syrovátky se zrnitou strukturou jemné chuti s nižším obsahem tuku. Z tohoto důvodu je ideální pro zpracování do pomazánek nebo s krevetami do salátů, ale i do nejrůznějších tepelně zpracovaných pokrmů, například jako plnění do těstovin (ravioly, lasagne, cannelloni).


KoKr

Polotvrdý sýr vyráběný smícháním kozího a kravského mléka, zrající minimálně tři měsíce. Je máslové chuti s jemným nádechem kozího sýra, má světložlutou barvu. Lze po použít v teplé i studené kuchyni, výborný je jako součást sýrového talíře podávaný s lehkými víny.


Fifty-fifty

Speciální podzimní sýr s vyváženou chutí, vyrobený smícháním stejného poměru kozího a ovčího mléka ke konci pastevní sezóny. Vyniká jemným náznakem natrpklé chuti kozího mléka a vybalancovaný mírně nasládlou mandlovou příchutí ovčího mléka. Určen pro přímou konzumaci, případně pokapán dobrým olivovým olejem.
© 2017 Radim Janírek.