FARMA OLDŘIŠ

Ovčí sýry

foto pecorino

Čerstvý ovčí

Jemný měkký sýr, lehce nasládlý, s příchutí mandlí. Je určen k přímé spotřebě, obzvláště vhodný přímo na chléb, či s trochou olivového oleje, případně lze jemně posypat oblíbeným druhem bylinek. Doporučujeme hodinu před servírováním vybalit a konzumovat za pokojové teploty.


Feta ovčí

Nezrající ovčí sýr výrazně slané chuti řeckého typu. Nemá kůru, těsto je bělostné, hutné, ale snadno se drobí. Má mléčné aroma, chuť je ostrá a slaná, ale ne natolik, aby byla nepříjemná. Používá se především nakrájený na kostičky do salátů, ale také jako náplň do taštiček se zeleninou, lze jej osmažit ve strouhance, výborný je i jako součást zdravé výživy s tmavým pečivem.


Pecorino

Tvrdý sýr z pasterovaného ovčího mléka světle žluté barvy pevné konzistence, během zrání sýrové těsto tmavne a tvrdne. Sýr je velmi jemný, chutná slabě po ořechách s nepatrným citronovým tónem. Sýr před podáváním vybalte a ponechte při pokojové teplotě. Podávejte nakrájený jako součást sýrového talíře nebo můžete servírovat se sušenými rajčaty a olivami, vynikající je s bílým suchým vínem.
© 2017 Radim Janírek.